تحقیق – تاثیر ترکیب جنگل طبیعی و مصنوعی و برخی ویژگیهای خاک بر زیتوده کرم …

کامپانا[۴۲] (۲۰۰۲)، در برسی تحت عنوان” تاثیر پوشش زمین بر جوامع کرم خاکی در جنگل راش” بیان میکند ماکروفون خاک به عنوان دسته مهمی از جانداران خاکزی از اهمیت بسیار در چرخه مواد غذایی و انرژی برخوردارند و اثرات مهمی روی پویایی مواد آلی و روند تجزیه در خاک دارند.
آبورت [۴۳] (۲۰۰۳)، در پژوهشی تحت عنوان” مقایسه ترکیب تاج پوشش درختان بر روی کرمهای خاکی و دیگر جانوران درشت خاک در جنگلهای راش نرماندی” بیان میکند مطالعات انجام شده روی الگوی توزیع بیمهرگان خاکزی، هنوز به نتایج مشخصی نرسیده است. بنابراین، تحقیقات بیشتر برای ارزیابی فاکتورهای موثر روی توزیع این جانداران مورد نیاز است.
دین و همکاران [۴۴] (۲۰۰۳)، در پژوهشی تحت عنوان” تنوع زیستی ماکروفون خاک” بیان میکند بی مهرگان خاکزی تاثیری مثبت بر ترکیب و تراکم پوشش گیاهی داشته و مراحل مختلف توالی را تقویت می بخشند.
وانگی و همکاران [۴۵] (۲۰۰۳)، در پژوهشی تحت عنوان”وضعیت سلامت خاک بر نظارت و پایداری خاکهای کشاورزی” بیان نمود لاشبرگها در حفظ عملکرد اکوسیستمهای طبیعی و مناطق مدیریت شده نقش اساسی دارند و تجزیه لاشبرگها تحت تاثیر نوع پوشش گیاهی، شرایط آب و هوایی و ویژگیهای خاک وحضور بیمهرگان خاکزی است. در مجموع، بیمهرگان خاکزی به عنوان بهترین فاکتور در شناسایی کیفیت خاک مورد استفاده قرار میگیرند.
سانچز و همکاران[۴۶] (۲۰۰۴)، به این نتیجه رسیدند که ویژگیهایی مانند کیفیت لاشبرگ ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی خاک، مواد آلی زیر سطح زمین و شکار، نقش مهمی را در تغییر جوامع کرم خاکی بازی می کنند.
متیو و همکاران[۴۷] (۲۰۰۴)، در تحقیقی تحت عنوان” مطالعه تنوع زیستی ماکروفون خاک در مراتع آمازون” بیان کرد که ماکروفون خاک به عنوان دسته مهمی از جانداران خاکزی از اهمیت بسیار در چرخه مواد غذایی و انرژی برخوردارند و اثرات مهمی روی پویایی مواد آلی و روند تجزیه در خاک دارند.
بورت[۴۸] (۲۰۰۴)، در تحقیقی تحت عنوان” روشهای آزمایشگاهی مطالعات خاک” بیان میکند مطالعات انجام شده روی الگوی توزیع بیمهرگان خاکزی، هنوز به نتایج مشخصی نرسیده است. بنابراین تحقیقات بیشتر برای ارزیابی فاکتورهای موثر روی توزیع این جانداران مورد نیاز است.
سیندی و همکاران[۴۹] (۲۰۰۵)، در تحقیقی تحت عنوان” اثرات تهاجم کرم خاکی اروپایی بر ویژگیهای خاک در جنگلهای پهن برگ شمالی مینی سوتای آمریکا” دریافتند که پس از ورود این کرمها به جنگل به سرعت از افق O خاک کاسته شده و همزمان ضخامت، وزن مخصوص ظاهری و محتوای ماده آلی افق A افزایش یافته بود و از درصد مواد آلی آن و تراکم ریشه موئین کاسته شده بود. آنها همچنین دریافتند که اجتماعات گونههای کرم خاکی مختلف حجم و نوع تغییر در این پارامترها را متاثر کرده، همچنین، نیتروژن خاک و فسفر قابل دسترسی در پلاتهایی با بیوماس بالای کرم خاکی در مقایه با پلاتهایی با بیوماس پایین کرم خاکی کمتر بوده است.
روسی ( ۲۰۰۶ )، در تحقیقی تحت عنوان” تنوع زیستی ماکروفون خاک در جنگلهای آمازون” بیان میکند که گونههای کرم خاکی از فاکتورهای مهم در دینامیک ساختار خاک هستند و توزیع جمعیت آنها میتواند اثر مهمی روی عملکرد اکوسیستم داشته باشد.
جاشوا[۵۰] (۲۰۰۶)، در تحقیقی تحت عنوان” تجزیه و تحلیل مکانی تنوع زیستی کرم خاکی” بیان کرد که اطلاعات در مورد الگوی مکانی تنوع زیستی خاک، روی ترکیب و فراوانی اکثر گروههای زیستی بسیار محدود میباشد. در حالی که این آگاهی برای درک اثرات تنوع زیستی خاک روی فرآیندهای اکوسیستم ضروری است.
یانگ چان و همکاران[۵۱] (۲۰۰۶)، در پژوهش خود تحت عنوان”تنوع بیمهرگان خاک” بیان میکند ویژگیهای خاک بر روی حضور ماکروفون اثر گذار میباشد.
کالهم و همکاران[۵۲] (۲۰۰۶)، در بررسی تنوع ماکروفون خاک در چهار منطقه با پوشش گیاهی متفاوت تحت عنوان” بررسی اثرات استفاده از زمین در دراز مدت بر روی بیمهرگان خاک” نشان داد بیشترین تنوع ماکروفون خاک در عرصه جگل طبیعی شکل گرفته و پس از آن در عرصه سوزنی برگ کاج تدا، اراضی مرتعی و زمین کشاورزی بوده است .
توندا و همکاران[۵۳] (۲۰۰۷)، در پژوهشی تحت عنوان “استفاده از کرمهای خاکی به عنوان فاکتورهای زیستی” بیان کردند که در حال حاضر، تنوع زیستی در اکوسیستمهای خشکی، رو به کاهش است اگر چه در سطح بین المللی اقداماتی برای غلبه بر این تهدید انجام شده است.
استیلی و همکاران[۵۴] (۲۰۰۷)، در پژوهشی تحت عنوان”اثرات بارش تابستانه در فراوانی و توزیع بیمهرگان خاک” به این نتیجه رسیدند که میزان بارندگی فصول مختلف سال بر فراوانی ماکروفون خاک تاثیر دارد و خشکی تابستان کاهش تراکم ماکروفون فصل پاییز را نیز موجب می شود.
نانا اوسی و همکاران[۵۵] (۲۰۰۸)، در تحقیقی تحت عنوان” فراوانی کرمهای خاکی در ارتباط با ویژگیهای فیزیکوشیمیایی و میکروبی خاک در آکرا غنا” دریافتند که بر اساس جدول همبستگی پیرسون به این نتیجه رسیدند که بین فراوانی کرم خاکی و کربن آلی و سدیم قابل تبادل وابستگی منفی معناداری وجود دارد.
کوچ[۵۶] (۲۰۱۲)، در بررسی خود تحت عنوان”پاسخ زیست محیطی جوامع کرم خاکی به درجات پوسیدگی خشکهدارها ” به این نتیجه رسید که در محدوده درختانی با درجه پوسیدگی ۴ حضور کرمهای خاکی در بیشترین حد است. همچنین حضور کرم خاکی در تودههای
دانلود متن کامل پایان نامه در سایت jemo.ir موجود است |
راش و ممرز دارای اختلاف معنی داری میباشد.
جلیلوند و کوچ[۵۷] (۲۰۱۲)، در پژوهشی تحت عنوان”عوامل موثر در توزیع و فراوانی جوامع کرم خاکی در جوامع جنگلی ” به این نتیجه رسیدند که ارتباط معنیداری بین فراوانی و بیوماس کرم خاکی با بافت خاک و ویژگیهای خاک از جمله کربن، نیتروژن، نسبت کربن به نیتروژن وفسفر وجود دارد.
فصل سوم
مواد و روشها
۳ مواد و روشها
۳-۱ زمان و مکان تحقیق
۳-۱-۱زمان تحقیق
بهمنظور بررسی تاثیر جنگل طبیعی و مصنوعی و برخی ویژگیهای خاک بر زیتوده کرم خاکی، تحقیق مورد نظر به مدت ۱۲ ماه، از دیماه سال ۱۳۹۱ تا آذرماه سال ۱۳۹۲ در جنگل آموزشی و پژوهشی شصتکلاته گرگان انجام شد.
۳-۱-۲ مکان تحقیق
۳-۱-۲-۱ اطلاعات عمومی منطقه
جنگل آموزشی و پژوهشی شصت کلاته در شیبهای شمالی سلسله جبال البرز، استان گلستان، ۱۷
کیلومتری جنوب غربی شهرستان گرگان قرار گرفته است که بهصورت شرقی غربی در جنوب دریای
خزر امتداد دارند.
جنگل شصت کلاته به دو سری تقسیمشده و سری اول این جنگل که طرح جنگلداری برای آن تهیه شده است از شمال به زمینهای کشاورزی، از شرق به یال اصلی بین چماق دره و دره پشمالوبن، از جنوب به قسمتی از جاده شبکه جاده جنگلی تعیینشده به طول تقریبی ۱۰۰۰ متر، از غرب به یال واقع بین رود شصتکلاته و پشمالوبن محدود شده است. مساحت این ناحیه ۶/۱۶۹۸ هکتار میباشد؛ و این ناحیه بین عرضهای جغرافیایی ۳۶ درجه و ۴۵ دقیقه و ۳۶ درجه و ۴۳ دقیقه شمالی و طولهای جغرافیایی ۵۴ درجه و ۲۴ دقیقه و ۵۴ دقیقه و ۲۱ دقیقه شرقی واقع شده است (شکل۱-۳).این تحقیق در قطعه ۱ و ۲ جنگل آموزشی و پژوهشی شصت کلاته انجام شده است.
شکل(۱-۳): موقعیت جغرافیایی جنگل آموزشی و پژوهشی شصت کلاته(مرحوم بهرام نیا) (بی نام، ۱۳۸۵).
۳-۱-۲-۲ اطلاعات آب و هوایی
جنگل آموزشی و پژوهشی شصت کلاته دارای اقلیم خزری که با درجه حرارت معتدل و با تغییرات سالانه کم و رطوبت زیاد و بادهای شدید بحری و محلی مشخص است و دارای نزولات آسمانی زیاد است که در تمام سال تقسیم میشود.
آمار اقلیمشناسی دریافتی از ایستگاه هواشناسی هاشمآباد گرگان نشان داد که میزان بارندگی متوسط سالیانه ۶۴۹ میلیمتر میباشد که بین ۴/۵۲۸ الی ۸۱۷ میلیمتر در سال تغییر میکند. این مقدار بارندگی در طول سال پراکنده است که البته تابستان سهم کمتری دارد. بر اساس نمودار اقلیمی آمبرژه مقدار Q برابر ۷/۴۶ است که گویای اقلیم نیمه مرطوب سرد میباشد. شاخص خشکی منطقه براساس طبقهبندی دومارتن، ۲۷ میباشد که نشاندهنده اقلیم نیمه مرطوب میباشد (بی نام، ۱۳۸۵).
۳-۱-۲-۳ اطلاعات زمینشناسی
زمین قطعه ۱سنگ مادری از شیل و کنگلومرا همراه با ماسه سنگهای آهکی و در قسمت غربی پارسل نهشتههای رودخانهای مربوط به دوران کواترنری میباشد و نفوذ پذیری سنگ مادری ضعیف است.
زمین قطعه ۲ بخش عمده سنگ مادری پارسل را نهشتههای رودخانهای دوران کواترنری تشکیل میدهند و نفوذ پذیری سنگ مادری ضعیف میباشد.
۳-۱-۲-۴ اطلاعات خاک منطقه
سنگ مادر خاکهای منطقه عبارتاست از سنگآهک ضخیم لایه با شیب متوسط و ناهمواریهای آن متعلق به کوه میباشد. تیپ خاک ABC و داری رنگ قهوهای تا قرمز در افق B آرجلیک است. فاقد خواص ورتیک بوده و افق E آلبیک و افق کلسیک درون عمق ۱۲۵ سانتیمتری خاک فرار دارد. فاقد خواص گلیک و استاگنیک میباشد. تیپ خاک قطعه ۷ و ۸ کلریک تا اوتریک کامبی سول میباشد. خاک این پارسلها عمیق و دارای ۱۰۰ سانتیمتر عمق میباشد. بافت آنها سیلتکلیلوم میباشد؛و دارای ساختمان چندوجهی بدون گوشه و در عمق همراه با ساختمان منشوری هستند. میزان نفوذپذیری خوب تا متوسط و ریشه دوانی عمیق تا ۹۰ سانتیمتری مشاهده گردیدهو نوع هوموس این پارسلها مولاوتروف و مزوتروف میباشد.